vrijdag, juli 21, 2017

De reis naar Nong Khai

Gisteren aan het eind van de middag - nadat we de was opgehaald hebben - fietsen we nog even naar een Wat die Peter gevonden heeft.
Als we er aan komen ben ik eerst wat teleurgesteld: hij staat gedeeltelijk in de steigers en ook binnen staat alleen schilder- en stucadoorsmateriaal.
De muurschilderingen zijn wel mooi.
Dan komt er een monnik op ons afgelopen. Ik verwacht half en half dat we weggestuurd worden (vanwege de renovatie), maar het tegendeel is waar.
Hij spoort ons aan om naar boven te gaan.
Als we boven komen, gaat plotseling het licht aan en staan we onder een rijk beschilderde koepel en zitten er wassen beelden van 12 monniken in een halve cirkel. We hebben deze 12 al in een eerdere Wat gezien, maar dit is veel mooier door de hele entourage. Eerst zijn we onder de indruk, maar daarna kunnen we het niet laten om wat trucagefilmpjes te maken. Omdat het vaak mislukt, moeten we het nogal eens over doen en op het laatst zijn we tevreden met een waarop je net ziet dat het misgaat. Ach, je kunt maar ergens lol om hebben.

Vanochtend zijn we weer heel vroeg wakker en maken we nog wat mooie foto's van de bedelmonniken: het regent lichtjes.
Na het ontbijt worden we met de taxi naar Pak Chon gebracht, waar we op de bus naar Nong Khai kunnen stappen.

Als we de bus instappen, is het even schrikken. De deuren staan open en zijn met touwtjes vastgebonden. Het dashbord van de chauffeur lijkt op een dwarsdoorsnede die je wel eens ziet als studie-objecten. Alle draadjes etc. hangen open en bloot en ergens tussenin zie je het constactslot met de -sleutel hangen. De parketvloer is zo stoffig en vuil dat mijn rugzak die ik even neerzet, eruitziet of ik in de shara aan het rondtrekken ben.

Enfin, na 4 uurtjes op een slechtzittend bankje hangen, zijn we er: het uitzicht tijdens de reis maakt wel veel goed.

Ons onderkomen in Mut Mee guesthouse is geweldig. Ook nu weer uitzicht op de Mae Khong-rivier, maar het huis zelf is 10 x zo groot als het vorige en het balkon alleen al is 5x5 m2.
Het systeem is nog steeds hetzelfde als jaren geleden toen we hier ook al eens waren: je pakt zelf wat je drinken wilt en noteert dit in je eigen bestelboekje. Met het eten gaat het precies andersom: je noteert in je bestelboekje wat je wilt eten en legt het boekje in de keuken. Als het eten klaar is, wordt het geserveerd en het boekje wordt weer bij de bar in een vakje gelegd. Het werkt perfect!

Als we klaar zijn met eten, begint het licht te onweren en even later valt de regen met bakken uit de hemel.
Op ons terras zitten we hoog en droog.

- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten