maandag, juli 25, 2016

Yellowstone

We rijden via de Beartooth highway. Hier zijn nauwelijks woorden voor.
Het is zo indrukwekkend mooi. Wij rijden op enorme hoogtes, boven de boomgrens. We zien besneeuwde toppen, bergmeren, en de uitzichtspunten zijn adembenemend.

Als we Yellowstone inrijden, wordt het zo mogelijk nog imposanter.
We zien kuddes met bisons en soms lopen ze langs de weg, soms erop en dan weer maken ze een oversteek.
We zien herten en marmotten.

We eten onze salade op een picknickplaats langs een riviertje en drinken koffie bij Mammoth Hot Springs. Daar zijn witte rotsformaties waar op sommige stukken water overheen vloeit (we gaan die van de week nog van dichtbij bekijken).
We proberen het aantal stops een beetje te beperken, want de afstand die we moeten afleggen naar West Yellowstone is groot, zeker als je bedenkt dat we hier niet echt snelheid kunnen en willen maken.

Het mooiste wat we tegenkwamen, vind ik het geyser basin Beryl Spring.
We stoppen toch.
We zien een kolkend basin, waarin het 85-87 gr. water uit omhoog borrelt: dan weer blauw van kleur, dan weer grijs, afhankelijk van de zoninval. Daarachter worden uit een aantal rotspijpen flinke stoompluimen omhoog geperst met een kracht en een geluid dat ik nooit meer vergeet.
Ik vind het sowieso een spannend idee om in zo'n vulkanisch werkend gebied te zijn (het hele ecosysteem van Yellowstone is net zo groot als van de hele Benelux), maar nu ik er zo dichtbij sta...wow!
Yellowstone leeft, ademt, schudt en kookt.

Gelukkig hebben we op tijd gereserveerd bij de Koa-kamping, want alle campings en lodges die we tegenkomen zijn "full".
De camping is perfect gelegen, vlakbij de west-ingang, zodat we morgen weer redelijk snel terug in het park zijn. We hebben een prima gelegen cabin. Lekker rustig.

Morgen staan we echt heel vroeg op, want dan gaan we naar de grote geysers (iets zuidelijker van hier), zodat we 's middags een beetje kunnen bijkomen van alle indrukken.

Maar wat de rest ook zal brengen: vandaag was al zeer de moeite waard.
Wat een dag!



- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten