zaterdag, juli 30, 2016

Dubois

Toen we gisteren bijna in Dubois aankwamen, zagen we weer grote bosbranden. We werden ook via borden gewaarschuwd voor "fires" en geadviseerd om naar een bepaald radiostation te luisteren. Ik had toen het idee dat het gecontroleerde branden waren.

Eenmaal in Dubois aangekomen, vergat ik de branden. Maar 's avonds bij zonsondergang kleurde de lucht boven de bergen wel heel erg rood en zagen we duidelijk luchtslierten en wolken die van de branden afkomstig moesten zijn.

Vanochtend blijkt dat de branden (er zijn ee meerdere) veel dichterbij zijn dan we dachten, 15 mijl., en het waait hier voortdurend flink.
We merken het ook; er dringt in de vroege ochtend een rooklucht in onze cabin binnen en nadat we het toilet bezocht hebben, liggen we allebei te kuchen en te snuffen.
Bij het opstaan blijkt het hele dal in een rooklucht te liggen.
Rond half tien is die gelukkig weggetrokken.

De branden woedden hier al weer 2 weken en zijn nog steeds niet onder controle. Het wordt nauwlettend in de gaten gehouden en het hele dorp praat erover; zojuist nog gemerkt toen we op jacht waren naar een gasvulling voor onze Coleman-stove.

Vanmiddag hebben we heerlijk gezwommen in het overdekte zwembad van de camping, een potje getafeltennist en foto's gemaakt op en bij de Jackalope die hier in een winkel tentoongesteld staat.
Verder een dagje luieren op deze fijne camping.

Zojuist hing er bij de supermarkt op een bord "brand-info" en een aankondiging dat er vanavond in het dorp een info-avond is met de brandweer waar vragen zullen worden beantwoord.
Het stadje is ongerust.

Tot slot: als ik zo naar de rokerige horizon kijk, waar inmiddels heen bergen meer te zien zijn, vind ik het ook niet zo heel jammer dat we morgen verder gaan.
Op naar Rock Springs!




- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten