zaterdag, augustus 03, 2013

Yala National Park

"...het staat bekend om zijn luipaarden - hier leeft de grootste populatie van deze dieren ter wereld - ..." , aldus de Insight Guide Sri Lanka.
Wij zien er geen een.
Wel zien we de rotsen waar hij verschijnt; de boom waarin hij vaak slaapt; zijn voetspoor en het meertje waaruit hij komt drinken en dat zo'n keer of 5 a 6 x.
We hebben een lieve, wat oudere chauffeur maar die is vastbesloten om ons een luipaard te laten zien. Hij is na afloop oprecht teleurgesteld, terwijl wij er geen last van hebben.
Het kan ook haast niet als je ziet hoe het spotten van een "gesignaleerd" luipaard verloopt. Er rijden op zijn dag wel een stuk of 20 jeeps rond, bijna allemaal uitgerust met luxe busstoelen die naarmate verder achterin ook hoger geplaatst zijn (het ziet eruit als een soort paus-mobiel) en die racen bij elk vaag signaal van een van hen, massaal naar diezelfde plek.
Nou, dat luipaard is niet gek!




Buiten deze terugkerende gektemomenten is het rustig rijden in het park en wij zien de meest prachtige taferelen bij meertjes waar
- olifantengezinnen komen baden;
- painted storks (nog nooit eerder zulke grote ooievaars met prachtige kleuren gezien) een vis vangen en een half uur werk hebben om hem hapklaar te maken;
- reusachtige krokodillen door het water glijden.
Waar je (als ze aan de kant gaan liggen) ziet hoe gigantisch groot die krokodillen hier zijn.
Waar je kunt zien hoe een arend een vis uitvreet.
Ook bee-eaters (kleine groene vogeltjes met een strakke horizontale zwarte streep over het kopje) en andere goudkopjes, geelpootjes maken me stil!




Terugkijkend hebben we een geweldig mooie ervaring gehad.
Wel moet gezegd dat we - ondanks de luxe stoelen - nog nooit zo lang en hevig door elkaar zijn geschud.
Een halve dag zou lang genoeg geweest zijn wat dat betreft: dit kost wel een dagje recupereren.
- Posted using BlogPress from my iPad

1 opmerking:

  1. Mooi al die dieren! Jammer van het luipaard; maar ja, ze zijn inderdaad ook niet helemaal gek.

    BeantwoordenVerwijderen