donderdag, augustus 08, 2013

Doen of niet?

Gisteren zagen we nogal apart bestek in een winkeltje binnen het Fort.
Even laten bezinken en ja, we zijn van plan om het te kopen. Nogal een bijzonder besluit van ons, want behalve een mooi beeldje of wajangpoppen (of een paar meter vlaggetjes, zoals nu) zijn we heel sober in onze aankopen tijdens onze reizen.
Op weg naar een ontbijt, zien we ineens dat we ook in ons eigen guesthouse lekker buiten kunnen ontbijten. De ober geeft ons ongevraagd nog wat tips voor vandaag en we gaan in op zijn aanbod om vanmiddag met zijn tuktuk wat highlights in de buurt te gaan bekijken (Jullie gaan toch zeker niet fietsen met die temperaturen en met de brommer? Hebben jullie wel een brommerrijbewijs, want dat is hier in Sri Lanka verplicht hoor!). Goed dat we dat laatste een paar dagen geleden niet wisten, anders hadden we niet zo'n lekker dagje gebromd in Tangalle...
Als hij hoort over het bestek dat we willen kopen in de KK-shop om het hoekje, zegt hij: "Wacht er even mee tot na vanmiddag, want ik laat jullie hetzelfde zien maar dan goedkoper. Hier in het Fort is alles veel te duur."
We gaan nog even naar de KK-shop om nog even te checken of we het vandaag ook nog mooi vinden (ja, nog steeds) en gaan dan naar de Nederlands Hervormde kerk en naar het Maritiem museum.




De banken in deze kerk staan bovenop de prachtige grafstenen, waaronder -volgens de Nederlandse teksten daarop - de "lijken liggen van zeedige juffrouwen en huysvrouwen" van Nederlandse komaf.
Als we uit het mooie museum komen, staan we ineens aan de achterkant van het gerechtsgebouw, waar - met de deuren open - iemand terecht staat.
Advokaten lopen in en uit en familie en bekenden staan op de stoep en op straat belangstellend te wachten op de uitspraak. Zo gaat dat hier.
We drinken koffie in het duurste hotel in de stad Amangalla (koffie is helemaal niet duur en hartstikke lekker, maar het slapen hier kan pas vanaf 400 dollar per nacht en ik weet niet of dat inclusief ontbijt is).




De tuktuk-rit wordt als eerste onderbroken voor een winkel waar ze bestek verkopen en inderdaad: alles is stukken goedkoper maar ook niet van het design dat wij voor ogen hebben. We gaan straks toch maar naar de KK-shop.
De rest van de middag is ook heel relaxed en interessant.
Wij bezoeken een schildpaddenopvang;
we varen op een meer en leggen aan bij een kaneeleilandje;
we krijgen in een kruidentuin uitleg over wat er allemaal genezen kan worden met die kruiden en we begrijpen werkelijk niet dat er nog zieke Sri Lankezen bestaan! Een ontharingsmiddel doet na 10 minuten werkelijk wonderen bij Peter en er wordt beweerd dat bij 3 x herhalen de haargroei 15 jaar wegblijft. (Peter wil het dan pas gaan gebruiken als hij 90 jaar wordt, omdat hij denkt dat hij dan 105 jaar oud wordt...??);
we zien de beroemde paalvissers.


Het aanbod om nog een bezoek aan nog een tempel te brengen wordt door ons afgeslagen.
Als uitleg voor die weigering vertel ik de tuktuk-chauffeur dat we "temple-tired" zijn.


En zo ziet ons nieuwe bestek er uit.
- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten