donderdag, december 24, 2015

Kerstmis op Tenerife

De dagen voor Kerst:

Het lijkt erop dat de "donkere dagen voor Kerst" verleden tijd zijn, als ik zo kijk naar de weerberichten over Europa/Nederland. Dat neemt niet weg dat ik intens geniet van elke zonnige dag hier op Tenerife. Wat een klimaat!
Elke dag zon, elke dag tegen de 25 graden en sommige avonden lijken op de enkele sporadische zwoele avond zoals we die in Nederland kennen.

Kerstavond, de 24e, is hier zo'n beetje het hoogtepunt van Kerstmis, maar de winkels - zeker in de meest toeristische delen van de zuidkust - zijn gewoon open tot in de vroege avond. En onze eerste Kerstdag is voor hen zo'n beetje de tweede, dus alles open en gewoon weer genieten van zee, zon, terrasjes etc.

Vandaag, de 24e, zijn we naar Los Cristianos gereden en hebben we een groot stuk van de boulevard afgewandeld tot in het pitje van het toeristische deel, Los Americas. We begrijpen nu beter waarom het deel waar wij zitten Costa Silencio wordt genoemd en in de reviews "saai" en "niks te doen daar; totaal geen vakantiegevoel", maar het is een leuk stuk om te wandelen, naar de medemens te kijken, en -als je dat beu bent - heerlijk weg te duiken in een boek. Ik lees momenteel "U zegt het" van Connie Palmen en ik raak er steeds meer in "gevangen"...





Gisteren zijn we naar het hoogste punt in Spanje geweest:
de vulkaan Le Teide.
Eerst via een prachtige, bochtige weg omhoog en daarna - na lang in de rij te hebben gestaan - met de teleferico (een kabelbaan) nog verder omhoog.
Boven is het nog een pittig stukje wandelen tot het verste uitzichtspunt, vooral ook omdat de lucht zo ijl is op die hoogte: meer dan 3.500 m.
Met klimervaring en toestemming kom je helemaal boven bij de krater (maar dat is niet voor ons weggelegd).





De temperatuur is - 3 graden. Gelukkig heb ik er deze keer goed over nagedacht en ik heb mijn thermo-onderkleding aan: geen overbodige luxe!
Het is een mooie ervaring, ook al omdat het heel helder is en we goed zicht hebben (Gran Canaria is goed te zien).
Tijdens het laatste klimmetje komen we een enkele "stoomketel" tegen: uit de grond stijgt stoom op die duidelijk naar zwavel ruikt. Een beter bewijs dat deze vulkaan nog werkt hoef ik niet te krijgen!





Wat ik ook bijzonder vind, is dat het begin van de kabelbaan en het hele brede stuk waarlangs je het laatste stuk daar naartoe aflegt, in feite binnen de caldera (rand van de vulkaan) ligt.

Vanavond, Kerstavond, gaan we naar een Grieks restaurant: Lycos.
We hebben hier een paar dagen geleden heerlijk gegeten en ze hebben met Kerstavond geen gedoe met een Kerstmenu, maar we kunnen gewoon (noem het maar gewoon!) lekker a-la-carte eten.
Nu al zin in!

Morgen gaan we weer langs de kust wandelen: naar La Caleta, het plaatsje waar we een paar dagen geleden de lekkerste tapas ooit hebben gegeten...
De beloning van de flinke wandeling - want dat is het - zal alles goedmaken!

Kerstmis
Alsof de zon weet dat het eigenlijk ongehoord is zich zo te manifesteren als de afdelopen weken, houdt hij zich wat gedeisd vandaag. Dat wil zeggen dat hij zeker aanwezig is, maar er hangt wel een serene, lichte waas voor.

Met de plannen die we voor vandaag hebben, vinden we dat prima.
We rijden naar een stukje voorbij het strand bij Los Americas. Daar parkeren we de auto en wandelen daarna over de schier oneindig lange boulevard naar La Caleta.
En daar gaat het ineens anders dan we in gedachten hebben.
Het restaurantje waar we een paar dagen geleden zo genoten, kan ons nu helemaal niet bekoren. We waaien er weg!
We wandelen dus terug en zoeken een terrasje waar we niet in de wind zitten en dan is het ook daar heerlijk vertoeven.
Na een lekkere lunch met veel visjes, beginnen we aan de terugtocht: alles bij elkaar hebben we vandaag toch zeker wel zo'n 8 kilometer gelopen.
Van Kerstmis is hier niet meer te merken dan dat er overal kerstmuziek klinkt waarin gezongen wordt over sneeuw en arresleeën en dat er (echt heel veel) mensen rondlopen met kerstmutsen op.
Ach, ieder zijn meug: zij hebben er kennelijk lol in en wij hebben ook een goeie Kerst.


- Posted using BlogPress from my iPad



- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten