donderdag, april 30, 2015

Nog een dagje Havana

27 april 2015

Nog een dagje Havana

Met een hop on/hop off-bus laten we Havana aan ons voorbijglijden: eerste rang boven.
Bij het Plaza de la Revolucion stappen we uit: de koppen van Che Guevara en Fidel Castro overzien het plein vanaf de muren van twee hoge flatgebouwen.
Aan de overkant staat het 109 m. hoge Memorial Jose Marti: vandaag niet te bezichtigen want de voorbereidingen voor de 1 mei-viering zijn al in volle gang.

We wandelen naar het Necropolis de Colon (een van de grootste begraafplaatsen ter wereld) en een "bewaker" ter plekke gidst ons naar het graf van Korda, de fotograaf van het wereldberoemde portret van Che Guevara en naar de componst van Guantanamera (Joseito Fernandez). Het graf van de laatste ligt altijd in de schaduw, ongeacht het tijdstip van de dag.
Als we daarna een tweede "bewaker" omzeilen ( je kunt tenslotte niet bezig blijven met het geven van fooien), stuiten we geheel toevallig op het graf van Ibrahim Ferrer een van de zangers van Buena Visto. Ik vind het geweldig: als we hem hadden willen zoeken, was dat nooit gelukt op het 56 ha grote kerkhof met 53.360 percelen....
Ik heb in het vliegtuig nog naar zijn muziek zitten luisteren!



Na een lekkere hamburger wandelen we terug naar het plein. Het is een flinke afstand: veel verder dan de 20 minuutjes die ons voorspeld waren, maar dat weten we al van de heenweg.
Als we op het plein staan, rijdt de bus onze neus gewoon voorbij. De bushalte voor de terugweg blijkt net om het hoekje te zijn (maar dat zeggen ze dan weer niet, als je uitstapt!)
In de blakende zon zitten we het halfuurtje op een randje van de stoep uit: nergens een boompje of bankje te verkennen.

's Avonds is het alweer feest. We eten op het terras van Paris, waar een fantastische 6-koppige band speelt, een half uurtje versterkt met een mooie, jonge Cubaanse die ook nog eens prachtig zingt.
Op straat wordt gedanst door jong en oud en er wordt zelfs dansles gegeven aan een jong stelletje dat wel wat swing in the hips kan gebruiken: maar hier kan alles!

Het is een feestelijke afsluiting van weer een bijzondere dag in Havana.



- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten